Zelf onderhoud gazon


Uw gazon is eigenlijk te vergelijken met de planten in uw tuin en heeft dus onderhoud nodig. Zelfs nog meer als de gewone planten in uw tuin. Goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een mooi, gezond gazon, wat vele jaren mee kan gaan. Hier vindt u enkele tips voor het onderhoud van uw gazon. Tips met informatie over het bemesten, maaien, sproeien en verticuteren.

 1. Bemesting
  Een goede bemesting is zeer belangrijk om uw gazon mooi op kleur en dicht te houden. Strooi in maart of april wanneer de temperatuur ± 10 graden is 1 tot 1,5 kg DCM Gazon-pur per 10 vierkante meter. Dit is een meststof waar een mosbestrijder in is verwerkt. Het mos wordt geel en sterft af. Na 2-3 weken kunt u het dode mos verwijderen d.m.v. verticuteren. Daarna dient u uw gazon nog 3 maal te bemesten met DCM Organische Gazonmeststof. Dit kunt u het best doen in Mei, Juli en September. Bemest uw gazon hierna niet meer om het gazon rustig de winterperiode in te laten gaan. Deze voorgenoemde meststoffen zijn op ons bedrijf verkrijgbaar in zakken van 10 en 25 kg. 
 2. Maaien
   Maai uw gazon niet te kort en maai vooral regelmatig dit is 1 keer per week in het groeiseizoen. Maai uw gazon op een hoogte van 2,5 – 3 centimeter. En zorg voor een goede en scherpe maaier om een mooi maaibeeld te krijgen. Het is verstandig om het afgemaaide gras op te vangen of af te harken. Dit voorkomt een dichte viltlaag in uw gazon en u voorkomt schimmelziektes in uw gazon.
 3. Sproeien
  Om in een goede conditie te blijven heeft uw gazon water nodig. Bij droogte 1 of 2 maal per week ’s avonds sproeien. Is uw tuin droogte-gevoelig (denk aan grondsoorten als zandgrond) is het aan te raden naar eigen inzicht iets vaker te sproeien. Wanneer u sproeit, doe het dan enige uren achtereen. Dat is veel beter voor uw gazon dan vaak en weinig sproeien. 
 4. Verticuteren
  Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een tekort aan zuurstof. Uw gazon 1 maal per jaar verticuteren is hiervoor de oplossing. Bij verticuteren wordt het mos verwijderd en de viltlaag van dood oud gras. Ook worden de wortels van het gras beschadigd zodat deze weer nieuwe wortels gaan vormen, en dit levert weer een mooie frisse grasmat op. Verticuteren is een specialistisch werk wat wij graag voor u uitvoeren. Vraag geheel vrijblijvend eens naar de mogelijkheden voor uw gazon.