Zelf gazon aanleggen

 1. Stap 1
  Als u een bestaand gazon heeft, is het verstandig de oude grasmat los te steken en deze te verwijderen of deze 2 spaden diep om te spitten. Daarna kunt u de grond bemesten met compost, bemeste tuinaarde of champignonmest. Deze bemestingsmaterialen dient u goed door de bovenlaag heen te mengen om verbranding van de wortels te voorkomen. 
 2. Stap 2
  De grond waarop u graszoden gaat leggen moet vlak zijn. Dit kunt u doen m.b.v. een hark. Als u de grond vlak heeft dient men deze voetje naast voetje aan te trappen om later verzakkingen in het gazon te voorkomen. Daarna dient men de grond nog een keer te harken of af te strijken met een lat zodat de grond mooi vlak is om de zode op te leggen. Let bij het egaliseren op dat u de grond maximaal 1centimeter onder de bestrating houd zodat het gazon straks mooi aansluit aan de bestrating 
 3. Stap 3
  Is de grond vlak dan strooit u kunstmest 12-10-18 over het te leggen stuk. Deze kunstmest zorgt voor een snelle doorworteling van de zode en dat de zode zijn frisse groene kleur blijft behouden. 
 4. Stap 4
  Zorg dat de grond voldoende vochtig is, bij droog weer in ieder geval de ondergrond een dag van te voren licht besproeien. Zorg ervoor dat de grasmatten niet uitdrogen. Maak ze eventueel vochtig en bescherm ze tegen de zon. Rol de grasmat na ontvangst zo snel mogelijk uit, zodanig, dat ze strak tegen elkaar aan komen te liggen. Geef nu als het zonnig weer is reeds wat water. Na het leggen van de zoden moeten ze stevig worden aangerold of aangeklopt. Geef nu in elk geval voldoende water. Geeft vervolgens de eerste paar weken voldoende water. Bij drogend weer zelfs 2 of 3 maal per dag. Ook als de zon schijnt kan men gewoon water geven, de graszode kan hier niet door verbranden. 
 5. Stap 5
  Na 10 tot 20 dagen zijn de graszoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu minder groot. De wortels zitten nu nog niet diep, dus wel blijven oppassen. Na 10 à 14 dagen zal het gazon al wel gemaaid moeten worden. Zorg voor een scherpe, goedafgestelde maaimachine en maai niet korter dan 3centimeter of in de hoogste stand van de maaimachine. De organische mest die in de grond is gebracht en de kunstmest zullen het gazon de eerste maanden ruim voldoende voeding geven. Na 4 of 6 weken kunt u wat stikstofmest bijgeven, 1 à 2 kg per 100 vierkante meter. Zorg er wel voor dat het gazon niet kan verbranden. En nog een laatste goede raad, loop en speel zo weinig mogelijk op het nieuwe gazon; de zode moet eerst vastgroeien. Ook hier gebruiken wij alle materialen van een hoge kwaliteit. vraag eens vrijblijvend een prijsopgave.