Vijver


Elke vijver heeft zijn eigen uitstraling, variërend van romantisch tot strak. Echter hebben ze altijd iets gemeen, ze zijn namelijk de blikvanger en tegelijkertijd een rustpunt in uw tuin met het geluid van water dat de stilte doorbreekt. Bij de aanleg van een vijver is het belangrijk dat deze een is met de omgeving. Een vijver is altijd maatwerk, of het nu om een natuurlijke, strakke of zwemvijver gaat.

Bij vijveraanleg komt meer kijken dan veel mensen denken. Voordat u gaat beginnen, is het belangrijk dat u goed nadenkt welke eisen u stelt aan uw vijver. Hoe gaat de vijver eruit zien? Welke planten en vissen wilt u in uw vijver houden? Hoe gaat u de filtering realiseren en met welke materialen wilt u uw vijver afwerken? Veel vragen… Buiks Hoveniers & Graszoden kan de gehele bouw voor u verzorgen. Het ontwerp, het uitgraven, het filtersysteem, beplanting en afwerking. Uiteraard kunnen wij tijdens de aanleg nog aanpassingen doorvoeren indien u deze wenst. In een vrijblijvend gesprek kunnen we uw wensen inventariseren en een plan opstellen.

  1. De natuurlijke vijver
    De natuurlijke of gemengde vijver is nog steeds de meest voorkomende waterpartij in onze tuinen en levert een grote bijdrage aan de sfeer in uw tuin door de biodiversiteit die deze vijver met zich mee brengt. Voor sommige vijverliefhebbers zijn vooral de vissen in het water belangrijk. Anderen hechten meer waarde aan de rijke bloei van waterplanten zoals lelies, pijlkruid of zwanenbloem. Ook het geluid van stromend water kan voor veel mensen een rustgevende werking hebben. Waak een reden om bij de aanleg van een natuurlijke vijver te denken aan een waterornament, fontein of watervalletje. De natuurlijke vijver kenmerkt zich het meest door de vloeiende overgang van land naar water, soms gevormd door een zogeheten moeraszone. 
  2. De strakke vijver
    Een strakke vijver kenmerkt zich door zijn rechte vorm. Het kan de lijnen van een gebouw of strak vormgegeven interieur doortrekken tot in de tuin. Deze vijver kent over het algemeen geen overdadige beplanting. Het is de vorm die het plaatje maakt. Voor de afwerking worden vaak materialen gekozen zoals natuursteen of leisteen. Het voordeel van het aanleggen van een strakke vijver is dat deze door de reflectie van het licht een ruimtelijk effect aan de tuin geeft. 
  3. De zwemvijver
    De pracht van de natuurlijke vijver en de mogelijkheid van een verfrissende duik tijdens een warme zomerperiode. Eigenlijk is het logisch dat de aanleg van zwemvijvers steeds meer in opkomst is. Het traditionele zwembad verliest steeds meer aan populariteit. Deze zwembaden zijn eenmaal moeilijk te integreren met de rest van uw tuin. Zwembaden vereisen bovendien veel onderhoud. Om het water schoon te houden moet chloor worden toegevoegd, waardoor veel mensen last krijgen van geïrriteerde ogen.
    Met de aanleg van een zwemvijver heeft u van deze problemen geen last. U zwemt in natuurlijk water en de vijver is geïntegreerd in uw tuin. De filtering van een zwemvijver kan op geheel biologische wijze worden verzorgd. Een filterbed van lava in combinatie met helofyten (waterplanten) zorgen ervoor dat afvalstoffen worden onttrokken aan het water. Hierdoor heeft u heerlijk natuurzuiver helder water waarin het gezond zwemmen is.